Obliczenie wartości odżywczych
Zgodnie z Rozporządzeniem UE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy producent środków spożywczych ma obowiązek umieścić na etykiecie informację o wartościach odżywczych produkowanej żywności.
Artykuł 9 ww. rozporządzenia określa elementy, które muszą się znaleźć na etykiecie:
-
Nazwa żywności
-
Wykaz składników
-
Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze
-
Ilość żywności netto
-
Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
-
Wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia
-
Nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym
-
Kraj lub miejsce pochodzenia
-
Instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku instrukcji użycie mogłoby być utrudnione
-
Informacja o wartości odżywczej
Informacja o wartości odżywczej obejmuje zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i soli w 100 g produktu oraz wartość energetyczną 100 g (podaną w kilokaloriach i kilo Julach).
Jak określić wartość energetyczną?
Najdokładniejszym sposobem jest przekazanie próbki do badań kalorymetrycznych w specjalistycznym laboratorium. Zbadanie wszystkich produktów pociąga za sobą jednak niebagatelne koszty.
Czy można zrobić inaczej?
Można obliczyć wartości odżywcze korzystając z tabel kalkulacyjnych na podstawie przedstawionych receptur (wszystkie używane składniki, z podaniem ilości w przeliczeniu na łączną ilość użytych surowców – 10/20/50/100kg).
W podawanym wykazie składników żywności należy również zaznaczyć składniki mogące wywoływać reakcje nadwrażliwości lub nietolerancji.