Obliczenie wartości odżywczych

Zgodnie z Rozporządzeniem UE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy producent środków spożywczych ma obowiązek umieścić na etykiecie informację o wartościach odżywczych produkowanej żywności.

Artykuł 9 ww. rozporządzenia określa elementy, które muszą się znaleźć na etykiecie:

  1. Nazwa żywności

  2. Wykaz składników

  3. Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze

  4. Ilość żywności netto

  5. Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia

  6. Wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia

  7. Nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym

  8. Kraj lub miejsce pochodzenia

  9. Instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku instrukcji użycie mogłoby być utrudnione

  10. Informacja o wartości odżywczej

Informacja o wartości odżywczej obejmuje zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i soli w 100 g produktu oraz wartość energetyczną 100 g (podaną w kilokaloriach i kilo Julach).

Jak określić wartość energetyczną?

Najdokładniejszym sposobem jest przekazanie próbki do badań kalorymetrycznych w specjalistycznym laboratorium. Zbadanie wszystkich produktów pociąga za sobą jednak niebagatelne koszty.

Czy można zrobić inaczej?

Można obliczyć wartości odżywcze korzystając z tabel kalkulacyjnych na podstawie przedstawionych receptur (wszystkie używane składniki, z podaniem ilości w przeliczeniu na łączną ilość użytych surowców – 10/20/50/100kg).

W podawanym wykazie składników żywności należy również zaznaczyć składniki mogące wywoływać reakcje nadwrażliwości lub nietolerancji.

 

wykaz składników