Kiedy potrzebny jest projekt zakładu?

1. Zakład, w którym produkowane będą środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, zatwierdzany przez Inspekcję Weterynaryjną. Obowiązek opracowania projektu technologicznego wynika z Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego z 16.12.2005r. Art. 19.1. Wymagania dla projektu określono w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18.03.2013r. w sprawie wymagań dla projektu technologicznego. Projekt powinien zawierać część opisową, w której przedstawia się zakres produkcji, wielość planowanej produkcji, zatrudnienia, system zaopatrzenia w wodę, system mycia i dezynfekcji, opis pomieszczeń i wyposażenia oraz z części graficznej przedstawiającej zakład i jego bezpośrednie otoczenie oraz rzuty pomieszczeń z wyposażeniem i drogami technologicznymi.

W projekcie planuje się m.in. wielkość pomieszczeń, w których prowadzone będą poszczególne etapy cyklu technologicznego, odpowiednio dostosowanych do planowanej produkcji. Trzeba zaplanować wszystkie niezbędne urządzenia i instalacje z zachowaniem jednego kierunku przemieszczania się surowca w trakcie procesu produkcyjnego. Należy przy tym uwzględnić wymagania techniczne dla budynków i pomieszczeń (Rozporządzenie Ministra Inwestycji i Rozwoju z 8.04.2019r), warunki bezpieczeństwa i higieny pracy (Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26.09.1997r.) oraz cały pakiet wymagań określonych w prawie żywnościowym.

Jak zorganizować magazyny surowca? Jak połączyć je z pomieszczeniami produkcyjnymi? Jak zaplanować pomieszczenia socjalne dla załogi? Jak zapewnić rozdział strefy wysokiego i niskiego ryzyka mikrobiologicznego? Jak zapewnić jeden kierunek surowca – produktu? Gdzie mają trafić odpady?

Czy planujesz zakład w pomieszczeniach które już istnieją czy zakład powstanie od zera? Mury nie są z gumy. To wszystko rozwiązuje projekt. Projekt zatwierdzony w drodze decyzji przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, wykonany zgodnie ze złożonym projektem, jest gwarancją bezproblemowego odebrania i zatwierdzenia zakładu.