O mnie

Od 2013r. prowadzę działalność doradztwa w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności. Jestem absolwentem Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej we Wrocławiu (1987r) oraz Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie (2002r.), Specjalistą z zakresu higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Od 1989 do 2013r. pełniłem zawodową służbę wojskową w korpusie lekarzy weterynarii jako:

  • epizootiolog 10 Sudeckiej Dywizji Pancernej w Opolu (1989-1990),
  • kierownik Wojskowego Rejonowego Ośrodka Weterynarii w Giżycku (1990 – 2002),
  • starszy inspektor weterynaryjny Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie (2002 – 2010),
  • szef Zespołu Nadzoru i Profilaktyki Weterynaryjnej Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie (2010 – 2013),
  • zastępca Komendanta Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie (2013).

Zadania Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego polegały m.in. na sprawowaniu nadzoru nad higieną i bezpieczeństwem żywienia wojska w warunkach garnizonowych i polowych, nadzoru nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego na potrzeby Sił Zbrojnych RP. Od 1992r miałem okazję brać udział w wielu kursach i szkoleniach z zakresu Systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, zasad GHP i HACCP, ISO 22000 i ISO 17020, audytowania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W trakcie służby poza granicami kraju, w ramach operacji ONZ oraz NATO pełniłem obowiązki pracownika laboratorium (badania wody, żywności, krwi i kału) w Siłach Rozjemczych ONZ w Syrii, kierownika laboratorium (badanie wody, żywności, krwi, moczu, mikrobiologia kliniczna), szefa zespołu higienicznego (sprawując nadzór nad stanem sanitarnym kontyngentów Sił Pokojowych UNIFIL w Libanie oraz Zastępcy Szefa Służby Zdrowia Brygady PSZ w Afganistanie.
Od 2013r., w ramach prowadzonej działalności zajmuję się:

  • opracowywaniem i dokumentacji GHP / HACCP dla przedsiębiorstw sektora spożywczego,
  • opracowywaniem projektów technologicznych zakładów produkujących żywność i zakładów gastronomicznych,
  • szkoleniami z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności.

Publikacje:

  • „Audytowanie firm spożywczych – GMP/GHP/HACCP/Jakość”; ODDK Gdańsk 2006
  • „Żywienie w warunkach ekstremalnych” – Problemy higieny i epidemiologii 3/11; ISSN 1895-4316

tworzenie projektu